Назад до Блогу
Мова статті:

Як помити батареї опалення

Леся Косач

Експерт з чистоти

Дата публікації: 13 Жовтня 2021

Час читання: 4 хв

img 4475

Батареї опаленнязбирають на собі пил і бруд, і також, як і інші предмети домашнього ужитку, мають потребу в чищенні. Ретельна промивка потрібна радіаторам, навіть якщо на них немає видимих забруднень. Між секціями обов’язково буде накопичуватися пил, який впливає на тепловіддачу і створює проблеми алергікам. Очищати чавунні чи сталеві радіатори необхідно приблизно раз на тиждень, оскільки видаляти свіжий бруд завжди простіше, ніж застарілий.

 

Запасаємося відповідним інвентарем

Для прибирання знадобляться пилосос, щітка, ємність, йоржик, пульверизатор, дві ганчірки, поліетилен, парогенератор або фен за бажанням. Спочатку потрібно скористатися пилососом з плоскою насадкою або просто застосувати трубку без насадок. Після цього, щоб не забруднити підлогу, під радіатор стелиться шматок поліетилену, це може бути і ганчірка. Зверніть увагу, що чавунні батареї можна прочистити йоржиком або палицею, намотавши на неї марлю, але для миття алюмінієвої цей спосіб не підійде, знадобляться парогенератор і фен.

Сухий спосіб очищення

Для цього методу використовуються щітка для пилу і пилосос. Пил можна здути феном, особливо це ефективно для тих ділянок, куди не дістане вузька насадка пилососа. В кінці заходів секції протираються сухою ганчіркою. Такий метод більше підходить для біметалевих і сталевих приладів. У чавунних гармошок є неприємна особливість – пил начебто приклеюється до поверхні. Тому потрібно обов’язково застосовувати вологі способи очищення.

 

Миємо чавунні батареї за допомогою побутової хімії

Якщо на радіаторах є плями забруднення, що не усуваються попереднім способом, то використовуємо миючі засоби. Для цього в ємність набираємо теплої води і додаємо гель для миття посуду. Намоченим в розчині йоржиком проходимося між чавунними секціями, а потім ганчіркою відмиваємо плями зовні. Після миття обов’язково витираємо прилад насухо.

Застарілі плями потрібно попередньо розмочувати, і перед цим етапом під батарею стелиться клейонка. Брудні сліди видаляються щіткою, змоченою в мильному розчині. Можна залишити засіб на секціях батареї на 15 хвилин, потім протерти щіткою і змити залишки вологою губкою. Цей спосіб необхідно використовувати і в тому випадку, якщо прилад використовується для сушки білизни.

Які засоби підійдуть для миття

Миючі засоби не повинні бути занадто агресивними, щоб фарба з приладу не злізла. Це означає, що слід уникати хлоровмісних і фосфатних речовин. В якості домашніх засобів допускається застосувати звичайне мило, перекис водню, соду і лимонну кислоту, розведену у воді. Такий склад заливається в пульверизатор і розпорошується усередині і зовні секцій радіатора. Для очищення батарей на кухні, які забруднюються частіше й інтенсивніше, можна використовувати зубну пасту або порошок. Вони наносяться на губку і потім нею протираються плями. Після застосування будь-яких засобів промийте поверхні звичайною водою і обов’язково витирайте насухо.

Очищення радіаторів паром

Добре промити алюмінієву батарею вологою ганчіркою вийде тільки зовні. Щоб дістатися всередину, потрібно використовувати фен і парогенератор. Феном легко здувається пил, а обробка паром здатна вирішити такі проблеми:

  • прибрати нашарування пилу;
  • усунути забруднення, старі і свіжі, пар розчинить їх без миючих засобів;
  • знищити розсадник бактерій, вплив потужного струменю пара гарантує дезінфекцію.

Але для цього використовується спеціальна техніка, звичайний парогенератор-відпарювач для білизни не підійде, він діє малоефективно. При обробці треба дотримуватися обережності, на неякісно профарбованих батареях фарба може пошкодитися. Тому довго на одну й ту саму ділянку впливати не потрібно. При використанні парогенератора варто підстелити під радіатор поліетилен, стіни теж можна захистити тим же способом або наклеїти малярський паперовий скотч.

 

Поради по догляду за приладами опалення

Перша порада стосується регулярності прибирання, чим частіше це робити, тим довше прослужить прилад і тим легше буде його відмивати. Ступінь забрудненості залежить від багатьох факторів: призначення приміщення, в якому знаходиться батарея, загального рівня запиленості, сезону року тощо. Тому періодичність миття у всіх буде різною. Кілька порад для ідеальної чистоти батарей:

  1. Радіатор можна зняти, якщо опалення відключене, і повністю промити у ванній під хорошим напором води.
  2. Чавунні батареї краще відмивати в щільних гумових рукавичках, тому що їх поверхня нерівна і можна поранити руки.
  3. Миття приладів не завжди повертає їм колишній вигляд, тоді на допомогу приходить спеціальна акрилова фарба.
  4. При використанні фена за батарею потрібно помістити вологу ганчірку, на якій осяде пил.
  5. Дуже брудні батареї, наприклад після ремонту, можна відмивати окропом. Для цього під них потрібно поставити будь-який піддон, а зверху акуратно поливати окропом з чайника. Частина бруду піде, інша розм’якшиться і її можна буде швидко видалити. Тільки не забувайте захистити стіни клейонкою або іншим відповідним виробом.

Після миття будь-якої батареї обов’язково насухо протирайте секції зовні і всередині, щоб у приладу не було шансів покритися іржею.

Щоб не турбуватися питанням, як і чим відмити батареї, можна звернутися в клінінгову компанію. Фахівці використовуютьсучасні інструменти і ефективні, безпечні миючі засоби. Радіатор опалення з будь-якого матеріалу за кілька хвилин стане абсолютно чистим. Хімчистка на дому справляється з різними типами забруднень предметів домашнього побуту і гарантує 100% результат роботи. Фахівців можна викликати не тільки додому, але і в офіс, для прибирання в адміністративні, комерційні будівлі, готелі тощо.|