Назад до Блогу
Мова статті:

Відмиваємо вікна після ремонту: як правильно видаляти забруднення з поверхні скла і профілю

Леся Косач

Експерт з чистоти

Дата публікації: 10 Вересня 2021

Час читання: 5 хв

img 2295

За період ремонту вікна в квартирі зазвичай піддаються забрудненню. На них осідає будівельний пил, залишаються плями від розчинів, скотча і монтажної піни. Найкраще для усунення цих забруднень викликати клінінг після ремонту. Фахівці, маючи за плечима великий досвід, а в руках — весь необхідний арсенал засобів, швидко впораються з наслідками. Але також можна спробувати впоратися своїми силами. Як відмити вікна після ремонту в квартирі так, щоб їм не нашкодити, — про це розповімо нижче.

Видаляємо сліди скотча

Зазвичай профіль пластикових вікон захищений липкою плівкою. Після установки її необхідно видалити. Але буває, що скотч залишають на весь період ремонту (щоб захистити профіль від можливих забруднень), і потім зняти його непросто. А якщо плівка ще й потрапила під штукатурку, то ситуація серйозно ускладнюється. Щоб видалити її, доведеться докласти зусиль. Втім, якщо знати декілька хитрощів, то впоратися з завданням буде легше:

  1. Зняти скотч можна спеціальною лопаткою. Продається інструмент в будівельних магазинах.
  2. Нагріти плівку феном і швидко видалити її з профілю. Однак важливо не перетримати, інакше скотч розплавиться, і зняти його буде практично неможливо.
  3. Використовувати шкільний ластик. Це процедура трудомістка, але абсолютно безпечна для пластику, оскільки виключає ймовірність появи подряпин.

Можна спробувати всі варіанти, щоб підібрати найбільш дієвий в конкретній ситуації.

Після видалення скотча настає черга інших забруднень. Як відмити вікна після ремонту самостійно і чим прибрати різні види забруднень, розглянемо нижче.

 

Знімаємо залишки клею

Буває, що після видалення скотча на профілі залишається липкий шар. Якщо він ще не засох, то його можна відмити ганчіркою і мильним розчином.

Інша справа, коли він застарів. Засохлий клей видалити можна спеціальними засобами для металопластикових вікон. Ще один спосіб — нагріти сліди від скотчу феном і видалити їх за допомогою пластикового шпателя, після чого профіль можна протерти ацетоном і помити водою з милом.

Буває, що перераховані способи неефективні. У такому випадку можна скористатися шліфмашинкою з повстяними колами і пастою ГОІ. Даний спосіб допоможе не тільки очистити профіль від клею, але і відполірувати дрібні подряпини, поверне пластику блиск.

Аналогічними способами можна почистити і підвіконня. Однак його мити потрібно на фінішному етапі, після скла. Якщо раптом він змінив колір, то повернути йому первозданний відтінок допоможе Domestos. Цей засіб добре відбілює і видаляє складні забруднення.

Видаляємо залишки монтажної піни

Відмити вікно і профіль від цього матеріалу непросто, але цілком реально. Ось кілька порад, як видалити піну:

  • використовувати пластиковий шпатель;
  • нанести на піну спеціальний засіб для розм’якшення (можна купити в будівельних гіпермаркетах), а після видалити ганчіркою і відполірувати раму повстю.

При використанні побутової хімії важливо захистити руки рукавичками, інакше потім доведеться відмивати піну з шкіри.

 

Видаляємо сліди цементу і штукатурки

Після вирівнювання і обробки стін на склопакетах і ПВХ-рамі залишаються плями будівельних розчинів. Бажано прибирати їх відразу, не даючи засохнути, оскільки видаляти цемент непросто. Але якщо такого не сталося, то доведеться вирішувати задачу за допомогою спеціальних засобів для чищення.

Відмити вікна від цементу після ремонту можна за допомогою оцтової кислоти, спреїв для розм’якшення будівельних розчинів або Comet.

У першому випадку есенцію потрібно нанести на цемент. Кислота повинна розм’якшити склад, після чого його залишиться тільки витерти. Якщо вдалося видалити не всі сліди, то додатково треба почистити їх содою.

Спеціальні спреї можна купити в будівельних магазинах. Їх слід нанести на цемент, трохи почекати, щоб він розм’як, і видалити ганчіркою.

Comet потрібно вибирати той, який призначений для чищення сантехніки. Його наносять на плями цементу і залишають на кілька хвилин. Засіб має розм’якшити розчин, після чого його видаляють ганчіркою. Якщо сліди все ж залишилися, то потрібно повторити процедуру.

Видаляємо фарбу з вікон

Ці забруднення теж відносяться до одних із найскладніших. Очистити вікна після ремонту від фарби можна спеціальними розчинниками, але потрібно вибирати їх відповідно до призначення.

Наприклад, видаляти фарбу з рами можна скипидаром або мильним розчином (якщо мова про водоемульсіонку). Не варто використовувати леза, залізні шпателі, оскільки високий ризик пошкодити делікатний матеріал. Якщо ж вікно забруднилося олійною фарбою, то може допомогти «Уайт-спірит» або «Сольвент», а для засохлих плям слід використовувати скребок для металокераміки. Зі скла сліди фарби добре видаляються лезом.

 

Видаляємо ґрунтовку

Ці розчини виготовлені на водній основі, але в них додані спеціальні пластифікатори, за рахунок яких на оброблених поверхнях утворюється захисна плівка. Тому видаляти сліди непросто.

Відмити вікна після ремонту від ґрунтовки найпростіше відразу, як тільки розчин потрапив на раму або скло. Але якщо він засох, доведеться докласти зусиль і почистити спеціальним розчином і губкою. Ґрунтовка зазвичай залишає після себе білі розводи та плями, тому після видалення основного забруднення вікно потрібно буде протерти сухою ганчіркою або відполірувати повстю. Відмиваємо скло до блиску

Після того як були видалені основні забруднення, настає черга склопакетів. Часто після миття на них залишаються білі розводи і наліт. Видалити їх самостійно можна за допомогою таких дій:

  • водою з оцтом (1 л / 1 склянка). Протерши скло цим розчином, можна усунути білий наліт;
  • водою з аміаком (250 мл / 1 стол. ложка). Розчин потрібно розпорошити пульверизатором, потім протерти ганчіркою насухо;
  • водою з крохмалем (1 л / 1 стол. ложка). Цим засобом теж потрібно помити вікно, а потім протерти насухо. Підійде для цього м’яка тканина без ворсу.

Після миття потрібно відполірувати скло до блиску газетою або ганчіркою з мікрофібри.

Відчистити вікна після ремонту — завдання непросте і трудомістке. Не завжди вдається впоратися своїми силами або іноді просто ніколи цим займатися. Щоб не витрачати час і сили даремно, краще відразу запросити клінінг. Клінінгова компанія «Чистота» надає послуги миття вікон після ремонту в новобудовах і житлових квартирах з гарантією результату. Професійні клінери швидко і ефективно видалять будь-які забруднення з вікон, відполірують їх до блиску. При цьому клієнту не доведеться витрачатися на засоби побутової хімії. Всі необхідні витратні матеріали надає клінінгова компанія.