Назад до Блогу
Мова статті:

Чистимо натяжні стелі без шкоди

Леся Косач

Експерт з чистоти

Дата публікації: 10 Вересня 2021

Час читання: 5 хв

Чистка натяжної стелі

Сучасні натяжні стелі хоч і обробляються антистатичними і захисними розчинами, але все ж накопичують на поверхні пил та інші забруднення. Звідси випливає висновок, що мити їх не тільки можна, але й треба. Притому слід робити це не рідше 1 разу на рік, а на кухні — кожні 2 або 3 місяці, оскільки на матеріалі утворюється кіптява і наліт жиру. На тлі такого висновку виникає закономірне питання: як почистити натяжну стелю в домашніх умовах, не зашкодивши їй? Розберемося в особливостях безпечного і правильного виконання цієї процедури.

Універсальний метод на всі випадки

В домашніх умовах помити натяжні стелі цілком можливо, і для цього не потрібні якісь супердорогі спеціальні засоби. Справитися можна навіть за допомогою підручних матеріалів і мильного розчину. Здебільшого подібного прибирання досить, щоб видалити пил, будівельний бруд, наліт від жиру або плями нікотину. Аби впоратися з завданням, також необхідно запастися підручними засобами, які є в кожному будинку:

  • таз теплої води (гарячу брати не можна);
  • швабра з плоскою м’якою насадкою;
  • ганчірки з мікрофібри (2 шт.);
  • рідке мило. Можна також використовувати засіб для скла (з нашатирем у складі), однак воно не підходить для матових і тканинних полотен.

Додатково також потрібно приготувати високий стілець або драбину і пульверизатор (якщо він буде потрібен для нанесення розчину, хоча цілком можна впоратися і без нього). Щоб було зрозуміліше, як помити натяжну стелю за цим методом, розпишемо його покроково:

  1. Потрібно розвести слабкий мильний розчин. Приблизні пропорції: 1 стакан / 4 краплі мила.
  2. Намочіть в розчині швабру (можна накинути на неї ганчірку) і після цього починайте процедуру чистки. Для того щоб уникнути слідів, краще поділити всю площу стелі на секції.
  3. Після миття мильним розчином потрібно його видалити. Для цього буде потрібно протерти натяжну стелю шваброю або ганчіркою, змоченою у чистій воді.
  4. Наостанок варто протерти поверхню сухою м’якою ганчіркою. Цей захід є поліруванням полотна і допомагає усунути сліди миття.

На перший погляд все просто. Однак є кілька правил, яких слід дотримуватися, щоб помити натяжні стелі в домашніх умовах, не пошкодивши їх. Нижче розповімо про них детальніше.

 

Основні запобіжні заходи

Збираючись почистити натяжну стелю, головне — зробити це без шкоди для покриття. Тому важливо виконувати процедуру акуратно, дотримуючись ряду запобіжних заходів:

  1. Не можна використовувати швабру з жорсткою щетиною або щітки. Вони можуть пошкодити матеріал. Для чищення підходять тільки м’яка тканина та губки.
  2. Не варто занадто сильно натискати на швабру. В такому випадку забруднення втираються в полотно, і видалити їх буде дуже складно.
  3. Воду для миття стель потрібно використовувати теплу, але не гарячу, інакше матеріал пошкодиться.
  4. Категорично забороняється застосовувати хімічні засоби, у складі яких є луг, ацетон, абразив, хлор. Не підійдуть також гірчиця, сода і пральний порошок. Яким засобом помити натяжну стелю? Використовувати можна рідке мило або миючий розчин для посуду.
  5. Перед початком чищення полотна варто перевірити дію засобу на невеликій і менш помітній ділянці.

Крім правил миття натяжних стель і основних запобіжних заходів, важливо також враховувати матеріал полотна. Різні покриття відрізняються по стійкості до механічного чищення. Зупинимося детальніше.

 

Як мити натяжні стелі з різних матеріалів

Тип покриття — ключова характеристика, на яку потрібно звертати увагу. Всі натяжні стелі розрізняються по виду матеріалу на:

  • тканинні;
  • з ПВХ.

Перші більш складні в догляді. Після контакту з вологою (наприклад, в результаті затоплення) тканинна натяжна стеля може пожовтіти, і в домашніх умовах усунути цей дефект практично неможливо. Якісно почистити його зможе тільки професійна клінінгова служба. У ситуаціях, коли потрібно просто видалити пил, досить буде попилососити поверхню і трохи протерти губкою, змоченою в мильному розчині.

Полотна з ПВХ більш прості в догляді. Даний матеріал являє собою плівку, яка може бути виконана в різних фактурах і кольорах. Такі полотна легше почистити, оскільки вони практично нічого не вбирають, а значить, всі забруднення буде простіше прибрати.

Крім типу матеріалу, натяжні стелі розрізняються за типом фактури на:

  • матові;
  • глянцеві.

Різниця між ними полягає не тільки в типі структури, але й у витривалості. Наприклад, матові полотна категорично не можна мити складами, у формулі яких є нашатирний (або будь-який інший спирт), а глянцеві не сприймають абразиву.

Варто розуміти, що складність чистки натяжних стель залежить від типу забруднень. Розглянемо найбільш типові варіанти.

 

Видаляємо складні забруднення: основні правила

Чим відмити натяжну стелю? Цим питанням задавалася, напевно, кожна господиня, якій доводилося стикатися з необхідністю чищення цих конструкцій. Проблема не тільки в делікатності полотна, але й в особливості забруднення. Вони можуть відрізнятися в залежності від кімнати, де використовується стеля.

Так, у вітальні в основному на покритті накопичується пил. Його прибирають сухою м’якою ганчіркою, круговими рухами або паралельно уздовж однієї зі стін.

Інша справа — кухня. Тут навіть при наявності витяжки на всіх поверхнях утворюється нагар, і відмити його складніше. Як очистити натяжну стелю від жиру? Справитися допоможуть спеціальні засоби або мильний розчин.

Однак варто розуміти, що жодна рекомендація не може забезпечити 100% позитивний результат, особливо якщо потрібно видалити кіптяву, плями нікотину або пожовклі сліди після затоплення. Максимум, що вийде усунути в домашніх умовах, — це пил. Та й то — без досвіду і вправності можна отримати сліди на стелі. Для усунення складних забруднень краще звернутися до професіоналів. Клінінгова компанія «Чистота» надає послуги прибирання та чистки натяжних стель з різних матеріалів.

Професійні клінери використовують спеціальні засоби, які ефективно і безпечно допоможуть видалити складні плями, зберігши структуру матеріалу неушкодженою. При цьому власникові будинку не доведеться стикатися з турботами по організації процесу чистки. Всі витратні матеріали надає компанія. Таким чином, звернувшись до клінерів, можна не тільки позбавити себе від додаткових турбот, але і гарантовано отримати відмінний результат у вигляді чистих і сяючих натяжних стель.